LGS ve YKS sayılı günler kaldı: Peki sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır?

Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yolları

Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, sınav kaygısının sadece psikolojik bir durum olmadığını, aynı zamanda akademik performansı doğrudan etkileyen ciddi bir konu olduğunu vurguladı. Sınav kaygısını tanımanın, anlamanın ve yönetmenin önemine işaret eden Prof. Dr. Beyazyürek, öğrencilere ve ailelere kaygıyla başa çıkma konusunda tavsiyelerde bulundu.

Kaygının, bedensel, duygusal ve zihinsel olarak yoğun bir uyarılma haline geldiğini belirten Prof. Dr. Beyazyürek, sınav kaygısının sınav esnasında bu uyarılmanın yoğun bir şekilde hissedilmesiyle ortaya çıktığını belirtti. Sınav kaygısının belirtileri arasında öğrenilen bilgiyi aktaramama, okuduğunu anlayamama, dikkat azalması, kas gerginliği, mide bulantısı, çaresizlik gibi duygusal bozulmalar ve ders çalışmaya ara verme gibi davranışlar yer almaktadır.

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Yolları

Sınav kaygısıyla başa çıkmak için zamanı verimli kullanmak, planlı çalışmak, olumlu düşünme alışkanlığı geliştirmek ve gevşeme tekniklerinden faydalanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Beyazyürek, ayrıca düzenli uyku, dengeli beslenme ve keyif veren etkinliklere zaman ayırmak gibi faktörlerin kaygı seviyesini azaltabileceğini belirtti.

Ailelere Tavsiyeler

Prof. Dr. Beyazyürek, ailelerin tutumunun sınav kaygısının artmasında ya da azalmasında belirleyici bir rol oynadığını söyleyerek, ailelere çocuklarına destekleyici bir tutumla yaklaşmalarını ve aşırı başarı beklentilerinden kaçınmalarını önerdi. Ayrıca, olumsuz eleştirilerden kaçınılması, başkalarıyla kıyaslanmaması ve kaygıyı yönetmek için uzmanlardan destek alınmasının önemine değindi.

Prof. Dr. Beyazyürek’in Sınav Kaygısını Yönetme Yöntemleri

“Sınav öncesi”

  • Çalışmayı son ana bırakmamak
  • Konuları önceliklendirmek
  • Bilgi tekrarları yapmak
  • Yazarak çalışmak
  • Dengeli beslenmek

“Sınav anı”

  • Nefes egzersizleri yapmak
  • Soruları dikkatli okumak
  • Zaman daraldığında emin olunan sorulara odaklanmak
  • Gerginliği azaltacak düşünce kalıpları kullanmak

“Sınav sonrası”

“Yeterince çalıştım, elimden geleni yaptım. Sonuç ne olursa olsun hayat devam ediyor ve geleceğim için hazır hissediyorum” şeklindeki düşünceler, öğrencinin özgüven ve özsaygısını korumasına yardımcı olur.”

Prof. Dr. Beyazyürek, sözlerini çocukların başarısız olduklarında da sevileceklerini bilmelerinin önemine vurgulayarak tamamladı. Sınavın hayatın merkezinden uzaklaştırılmasının hem ruh sağlığı hem de akademik başarı açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Related Posts

KPSS önlisans ne zaman? 2025 yılında KPSS önlisans sınavı olacak mı?

Son olarak 2024 Kamu Personel Seçme Sınavı (2024-KPSS Ön Lisans), 1 Eylül 2024 tarihinde uygulandı. KPSS lisans başvurularının başlamasıyla birlikte, KPSS önlisans ne zaman araştırmaları da hız kazandı. KPSS ön lisans sınavı, 2 yıllık üniversite mezunlarının katılımı ile ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Peki, KPSS önlisans ne zaman? 2025 yılında KPSS önlisans sınavı olacak mı? İşte KPSS sınav tarihleri…

ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden yazar Asım Bezirci adına sempozyum düzenlenecek

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden yazar Asım Bezirci adına sempozyum düzenlenecek

Twitter çöktü mü, neden açılmıyor 17 Haziran 2025 son dakika | Twitter (X) dondu mu, ne sorun var? Hata tespit raporu yayınlandı! İşte 24 saatlik güncel veriler

Twitter çöktü mü, X neden açılmıyor, dondu mu ne sorun var? 17 Haziran Salı günü yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir aksamaya neden olan sorun kaydı kapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 17 Haziran Salı Twitter hata tespit raporu…

Türk sanatçı Bozyel, BM’de atık malzemelerle düzenlediği sergide, barışın iyileştirici gücünü vurguladı

Türk sanatçı Bozyel, BM’de atık malzemelerle düzenlediği sergide, barışın iyileştirici gücünü vurguladı

Yelkenci: ‘Gençler kültür mirasını yeniden yorumladı’

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB)  tarafından düzenlenen “Oku-Yorum, Yazı-Yorum” projesi Türkiye paneli ile “Destanlarımı Çiziyorum” çizgi roman yarışmasının ödül töreni, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmayla gençlerin sözlü ve yazılı kültür mirasını çağın diliyle yeniden yorumladığını vurgulayan Yelkenci, “Bu eserler sadece geçmişin değil, aynı zamanda bugünün ve yarının da sözü” dedi.