Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Faizinde Değişiklik Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında önemli bir değişikliğe imza attı. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, zorunlu karşılıklara ödenen faiz artık politika faizi üzerinden değil, ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinden hesaplanacak.

Fonlama Faizi Referans Olacak

Yapılan düzenlemeyle birlikte, daha önce politika faizi baz alınarak yapılan zorunlu karşılık faiz ödemelerinde, artık Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı fonlamadaki ortalama faiz seviyesi esas alınacak.

Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunuyor. Ancak, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama faizi, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 49’a yakın seyrediyor.

Bu değişiklikle, bankaların zorunlu karşılık hesaplarında elde edecekleri faiz getirisi yaklaşık üç puan artacak. Başka bir ifadeyle, bankalar Merkez Bankası’nda tuttukları zorunlu karşılıklar üzerinden daha yüksek faiz geliri elde edecekler.

Bankalar ve Piyasalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Analistlere göre, bu düzenlemenin sınırlı da olsa mevduat maliyetlerini hafifletici bir etkisi olabilir. Aynı zamanda, Türk Lirası’nı destekleyen bir unsur olarak da değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu adımın bankacılık sektörü için pozitif bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Düzenleme, Bankaların Maliyetlerini Rahatlatabilir

Türkiye Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık faizlerinde ağırlıklı ortalama fonlama faizine geçmesi, bankalara ek bir getiri sağlarken, mevduat rekabetini bir miktar hafifletebilir. Bu sayede hem Türk Lirası üzerindeki baskıların hafiflemesi, hem de bankaların finansal yapılarının güçlenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte, düzenlemenin mevduat ve kredi faizlerine yansıması da yakından takip edilecek.

Related Posts

Türkiye’de borsa dip yaparken, savaşta olan İsrail’in borsası artıya geçti

Cuma gecesi İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalar, uluslararası piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte Borsa İstanbul’da sert düşüşler görülürken, çatışmanın ardından ilk kez işlemlere açılan Tel Aviv Borsası artıya geçti.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

TÜİK’te yöneticilik adeta arpalık oldu

Enflasyon rakamlarını doğru açıklamadığı gerekçesiyle en fazla tartışılan kurumların başında gelen Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) başkan yardımcılığı koltuğu adeta arpalık oldu. Normalde dört başkan yardımcısı olan TÜİK’te başkan yardımcısı sayısı kısa süre önce 6’ya çıkarıldı.

OPEC’ten petrol açıklaması: Müdahale edilecek mi?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), İran-İsrail gerginliğinden dolayı piyasadaki petrol arzına yönelik önlem alınmasının gerekmediğini açıkladı.

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vurdu

Asya borsalarında Çin ve Japonya ekonomisine ilişkin soru işaretleri devam ederken, dünyada artan savaş endişeleri bölge pay piyasalarında öne çıktı.

Google’ın yapay zekâsı bir Türk’e emanet

Google, yapay zekâ alanındaki yatırımlarını hızlandırmak ve ürünlerine daha hızlı entegre etmek için yeni bir pozisyon oluşturdu.