Bu nasıl dostluk… Alman başkan PKK’yı savundu… Hedefinde operasyonlar var

Almanya Yeşiller Partisi parlamenteri ve Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta terör örgütü PKK/PYD’ye yönelik askeri operasyonlarını hedef aldı. Lucks, “Dışişleri Bakanımız İstanbul’da Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri harekâtlarının uluslararası hukuka uygun olmadığını yüksek sesle ve net bir şekilde dile getirdi. Bu çok güçlü bir açıklamaydı ve bizim tutumumuz bu.” dedi.

Alman parlamenter, Rudaw’ın sorularını yanıtladı.

AÇILIM DAYATMASI
Alman parlamenter, Türkiye’nin Kürt sorununa mutlaka bir çözüm bulması gerektiğini ileri sürerek, şunları söyledi: “Türk demokrasisinin Kürt sorunu hakkında gerçekten yeni bir barış sürecine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Kürt sorununa bir çözüm bulunmadan ve bir barış süreci yeniden başlatılmadan bölgede ve Türkiye’de barış olmayacak. Bunu gerçekten yapmalılar ve bundan bir bütün ülke olarak ve çeşitlilik içinde birleşmiş bir ülke olarak faydalanabilirler.”

HUKUK SALDIRI ALTINDAYMIŞ
Lucks, Irak’ın Sincar bölgesinde barış olmamasının nedeni olarak da Türkiye’nin askeri operasyonlarını işaret etti. “Türkiye’den gelen askeri operasyonlar istikrarsızlık iklimi yaratmaya devam ettiği sürece Sincar’da barış olmayacak.” diyen Lucks, şöyle devam etti:

“Türkiye’yi düşündüğümde, sadece hükümeti veya siyasi aktörleri görmüyorum; birçok insan ve cesur bir sivil toplum görüyorum, özellikle de iyi bir demokrasi ve güçlü bir hukukun üstünlüğü yeniden inşa etmeye istekli birçok genç görüyorum. Örneğin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden gelen kararları uygulamayarak Türkiye’deki bu hukukun üstünlüğünün saldırı altında olduğunu görmek üzücü. Ayrıca, Türk askeri güçlerinin bazen Suriye’deki operasyonlarıyla ve ayrıca örneğin Irak’taki operasyonlarla uluslararası hukuka zarar verdiğini görmek de üzücü. Bunlar Türkiye ile tartışmamız gereken birçok konudan sadece bazıları.”

YPG İLE MASAYA OTURACAKMIŞIZ
Alman parlamenter Lucks, Hükûmet’in Kürt sorununun varlığını inkâr ettiğini de ileri sürerek, şunları söyledi:

“Kürt sorununun çözülmediğine inanıyorum çünkü Kürt sorunu muhalif bir siyasetçi olan Selahattin Demirtaş’ın hala hapiste olmasının nedenlerinden biri. Kürt sorunu, Kuzey Suriye’de YPG güçleri ile Türk ordusu arasında askeri bir çatışma olduğu sürece çözülmez. Bu çatışma her gün yaşanıyor ve devam ettiği sürece sorun ve kriz çözülmez. Silahlı bir savaş alanında değil, masada görüşmelerle çözülmesi gerekiyor. Alman Dışişleri Bakanımız Türkiye’de, İstanbul’da Türk Dışişleri Bakanı’yla yaptığı basın toplantısında, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri harekâtlarının uluslararası hukuka uygun olmadığını yüksek sesle ve net bir şekilde dile getirdi. Bizim tutumumuz bu. Terörle mücadeleye karşı değiliz, ancak sivilleri tehdit eden, askeri operasyonlara karşıyız.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir