Çökme ve Kararsızlık Sorunlarından Daha Fazla Intel İşlemci Etkileniyor

Teknoloji dünyası, son haftalarda Intel 13. Nesil Core ve 14. Nesil Core işlemcileri etkileyen çökme ve kararsızlık sorunlarını konuşuyor. Raptor Lake ve Raptor Lake Refresh CPU’lara sahip tüketiciler, oyun ve diğer iş yükleri sırasında çökmeler, donmalar ve mavi ekran sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Kötü haber şu ki, hatalı mikro kodlardan tüm işlemci modelleri etkileniyor.

  • Intel İşlemcilerdeki Sorunların Tüm Detayları: Çözüme Kavuşacak mı?

Bir zamanlar bu sorunun yalnızca üst düzey Core i9 ve i7 modelleri etkilediğini düşünüyorduk. Ancak Intel etkilenen işlemci listesinin çok daha kapsamlı olduğunu söylüyor. Hatalı mikro kod, 65W veya daha fazla güç çeken tüm Raptor Lake veya Raptor Lake Refresh çiplerini etkileyebiliyor. Core i3, Core i5, Core i7 ve Core i9 çiplerin hepsi potansiyel risk içinde. Ayrıca yalnızca K/KF/KS işlemciler değil, hız aşırtma desteği sunmayan ana akım modeller de zarar görebilir.

Bu her Raptor Lake veya Raptor Lake Refresh CPU’nun çökme sorunları yaşayacağı anlamına gelmiyor. Ancak eğer kararsızlık, donma, çökme, takılma vb. gibi sorunlar yaşıyorsanız fazla zaman kaybetmeden Intel destek birimiyle iletişime geçin.

Öte yandan bu durumdan zarar gören çipler de yok değil. Belirttiğimiz gibi, hasar bir kez oluştuğunda geri dönüş yok. Hata CPU’nuza zaten zarar verdiyse tekrar onarma gibi bir imkan yok, doğrudan değişim gerekli. Rahatsız edici olan şey, Intel’in etkilenen CPU’lar için bir geri çağırma yapmamış ve yapmayacak olması. Ayrıca güncellenmiş mikro kodun yayınlanması için Ağustos ayı beklenirken işlemci satışları durdurulmadı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir