Hazine içeride de dışarıda da borçlanacak: Tarihler belli oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mayıs Ayında İç Borçlanmaya Yöneldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılının ilk çeyreğinde dış borçlanmaya gitmeme kararı aldı. Ancak mayıs ayında 187,5 milyar liralık iç borçlanma planladı. Dün düzenlenen altın tahvili ihraçları öncesinde 102,5 milyar liralık borçlanma gerçekleştirildi. Bu ay en fazla talep TLREF endeksli tahvil ihalelerinde görüldü. Uzmanlar, 2 yıl vadeli sabit faizli tahvil ihracının sınırlanmasının tahvil faizleri üzerindeki baskıyı azalttığını belirtti ve haziran ayında dış borçlanmaya gidilebileceğini öngördü.

Eurobond İhracı Erteledi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tahvil ihaleleri, özellikle yabancı yatırımcının ilgisini çekiyordu. Ancak 19 Mart’ta yaşanan finansal dalgalanma sonrası sabit faizli tahvillere olan talep düşerek beklenen Eurobond ihracı gerçekleşmedi. Uzmanlar, çalkantılı piyasa koşulları nedeniyle Hazine’nin ek maliyetlerden kaçınarak Eurobond ihracını ertelediğini ifade etti. CDS priminin düşüşü ve küresel olumlu gelişmelerle yeni bir ihraç yapabileceği belirtildi.

İç Borçlanma İhalelerinde TLREF Talebi Öne Çıkıyor

Mayıs ayında Hazine’nin hedefi 187,5 milyar lira iç borçlanma olurken, yapılan dört ihale ile 102,5 milyar lira borçlandı. TLREF tahvillerine olan talep diğer ihalelere göre daha yüksek seyrederken, uzmanlar TLREF endeksli tahvillerin parasal sıkılaşmaya karşı koruma sağladığını belirtti.

Gösterge Tahvil Faizleri Düşüş Eğiliminde

Gösterge tahvil faizleri yükseldikten sonra yatay bir seyir izliyor. Hazine’nin sabit faizli tahvil ihracını 2 yıl vadeyle sınırlandırması, gösterge tahvil faizlerinde düşüşe neden oldu. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 45,06’ya gerilerken, 10 yıl vadeli gösterge faizi yüzde 33,78’e, 5 yıl vadeli gösterge faizi ise yüzde 38,59’a geriledi. Hazine, iç borç ödemeleri için haziranda 255 milyar 280 milyon lira, temmuzda ise 317 milyar 306 milyon lira ayırmış durumda.

Related Posts

Türkiye’de borsa dip yaparken, savaşta olan İsrail’in borsası artıya geçti

Cuma gecesi İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalar, uluslararası piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte Borsa İstanbul’da sert düşüşler görülürken, çatışmanın ardından ilk kez işlemlere açılan Tel Aviv Borsası artıya geçti.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

TÜİK’te yöneticilik adeta arpalık oldu

Enflasyon rakamlarını doğru açıklamadığı gerekçesiyle en fazla tartışılan kurumların başında gelen Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) başkan yardımcılığı koltuğu adeta arpalık oldu. Normalde dört başkan yardımcısı olan TÜİK’te başkan yardımcısı sayısı kısa süre önce 6’ya çıkarıldı.

OPEC’ten petrol açıklaması: Müdahale edilecek mi?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), İran-İsrail gerginliğinden dolayı piyasadaki petrol arzına yönelik önlem alınmasının gerekmediğini açıkladı.

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vurdu

Asya borsalarında Çin ve Japonya ekonomisine ilişkin soru işaretleri devam ederken, dünyada artan savaş endişeleri bölge pay piyasalarında öne çıktı.

Google’ın yapay zekâsı bir Türk’e emanet

Google, yapay zekâ alanındaki yatırımlarını hızlandırmak ve ürünlerine daha hızlı entegre etmek için yeni bir pozisyon oluşturdu.