Kayseri olaylarının ardından sınır karıştı: Türk bayrakları indirildi, TIR’lar taşlandı!

Kuzeybatı Suriye’nin çeşitli bölgelerinde, dün Kayseri’de Suriyelilere yönelik şiddet olaylarının ardından bugün protestolar düzenlendi.

Yerel kaynaklara göre, Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde onlarca kişi, Türk kamyonlarını durdurarak sürücülerden Türkiye’ye dönmelerini talep etti. Bazı protestocular, kamyonların camlarını kırdı.

TÜRK BAYRAKLARI İNDİRİLDİ, ATEŞE VERİLDİ

Göstericiler, ayrıca bölgedeki tüm sokaklardan ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti’ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti. 

Dün Kayseri’de, Suriyeli bir gencin bir Suriyeli çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu iddialarının ardından, Suriyelilere ait mülkler hedef alındı. Bazı gruplar, Suriyelilere ait dükkanları ateşe verdi, araçlarını tahrip etti ve evlerine taş attı. Gösteriler sırasında karakola ve PTT binalarına saldıran gruplardan kimileri de Türk bayraklarını ateşe verdi. Olaylar sırasında kameralara yansıyan görüntülerde, bazı kişilerin ateş açtığı kaydedildi. 

Bu olaylar, Türkiye’de Suriyelilere yönelik en şiddetli saldırılardan biri olarak kaydedildi.

ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’deki olaylarla ilgili olarak “muhalefetin zehirli söylemlerinin” bu duruma yol açtığını belirtti. Erdoğan, “Şiddet kabul edilemez, nefret söylemi siyasi kazanımlar için kullanılamaz” dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, olaylarla ilgili 67 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişilerin insanlık dışı ve yasa dışı eylemlerde bulunarak Suriyelilere ait mülklerde zarara yol açtığını belirtti.

Kayseri’deki olaylar, Türkiye’nin güneyindeki Gaziantep’te Suriyeli sığınmacılara yönelik yoğun güvenlik operasyonlarının yürütüldüğü bir dönemde gerçekleşti. Yetkililer, sığınmacıların evlerinde, iş yerlerinde ve kamu alanlarında geniş çaplı aramalar yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x