Meme kanserinin ‘saatli bombasını’ önlemenin yeni yolu…

Birleşik Krallık’taki bilim insanları , akciğerlere yayılan meme kanseri hücrelerinin, yıllar süren uykudan sonra neden “uyandığını” ve tedavi edilemeyen ikincil tümörler oluşturduğunu keşfetti . Breast Cancer Now tarafından finanse edilen araştırma, bu meme kanseri saatli bombasını tetikleyen mekanizmayı ortaya çıkarıyor ve onu etkisiz hale getirecek bir strateji öneriyor. En yaygın tip olan östrojen reseptör pozitif (ER+) meme kanseri olan hastalarda, tanı ve ilk tedaviden itibaren yıllar, hatta on yıllar boyunca kanserlerinin vücutlarının başka yerlerinde tekrarlama riski devam etmektedir . 13 Mart Pazartesi günü yayınlanan yeni araştırmaya göre, ilk meme kanseri hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında “buna metastatik veya ikincil meme kanseri denir ve tedavi edilebilir olmasına rağmen iyileştirilemez.” Doğa Kanseri Dergisi

Makale, yaşlanma sırasında akciğerde meydana gelen moleküler değişikliklerin bu ikincil tümörlerin büyümesini nasıl destekleyebileceğini gösteriyor.

Metastatik üçlü negatif meme kanserinden etkilenenler araştırma talep ediyor
Londra’daki Kanser Araştırma Enstitüsü’ndeki ekip, akciğerde bulunan PDGF-C proteininin, uykuda olan meme kanseri hücrelerinin uykuda mı kalacağını yoksa “uyanacağını mı” etkilemede önemli bir rol oynadığını buldu. Yaşlanan bir akciğerde veya dokusu hasar gördüğünde veya yaralandığında PDGF-C seviyesinin artması durumunda , bunun uykuda olan kanser hücrelerinin büyümesine ve ikincil meme kanserine dönüşmesine neden olabileceğini bulmuşlardır.

“Kanser hücreleri onlarca yıl uyku halinde hayatta kalır”

Araştırmacılar daha sonra PDGF-C aktivitesinin bloke edilmesinin bu hücrelerin “uyanmasını” ve ikincil tümörlerin büyümesini önlemeye yardımcı olup olamayacağını araştırdı. Breast Cancer Now’ın Toby Robins Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, ER+ tümörlü farelerle çalışarak, şu anda miyeloid lösemi hastalarını tedavi etmek için kullanılan imatinib adı verilen mevcut bir kanser büyüme engelleyicisi ile PDGF-C sinyallemesini hedef aldı. Fareler, tümörlerin gelişmesinden önce ve sonra ilaçla tedavi edildi. Her iki grupta da akciğerdeki kanser büyümesi önemli ölçüde azaldı. Londra’daki Kanser Araştırma Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olan Dr. Frances Turrell şunları söylüyor: “Kanser hücreleri, uzak organlarda onlarca yıl boyunca hareketsiz bir halde saklanarak hayatta kalabilir.”

“Yaşlanan akciğer dokusunun bu kanser hücrelerinin nasıl uyanıp tümör haline gelmesine neden olabileceğini keşfettik ve bunları zamanla devre dışı bırakacak potansiyel bir strateji keşfettik. Şimdi hastaların mevcut ilaçtan ve uzun vadede nasıl yararlanabileceğini keşfetmeyi hedefliyoruz. , yeniden etkinleştirme mekanizmasını hedef alan daha spesifik tedaviler oluşturun. Benzer şekilde, moleküler hücre biyolojisi profesörü Clare Isacke, “bunun heyecan verici bir ilerleme” olduğuna dikkat çekiyor ve bir sonraki adımın “yaşa bağlı bu değişikliklerin ne zaman meydana geldiğini ve insanlar arasında nasıl değiştiğini tam olarak belirlemek, böylece “kanser hücrelerinin uyanmasını engelleyen tedavi stratejileri” oluşturabilir.

Hastalığın geri gelmesinden korkuluyor

Araştırmanın yöneticisi Dr. Simon Vincent ise şunları söylüyor: “Teşhisten yıllar sonra birçok kadının hastalığın geri döneceğinden korktuğunu biliyoruz. Birleşik Krallık’ta tahminen 61.000 kişi ikincil meme kanseriyle yaşıyor . Bunu anlamak ve tedavi etmek için daha fazla araştırma yapmak hayati önem taşıyor.”
38 yaşındaki Rachel Davies, eşi David (38) ve oğlu Charlie (16) ile Swansea’de yaşıyor. Kendisine 2021 yılında ER+ meme kanseri teşhisi konuldu ve mastektomi , lenf nodu alınması, kemoterapi ve radyoterapi uygulandı. Mayıs 2022’de yapılan taramanın ardından kanserin göğüs kemiğine ve ardından omurgasına yayıldığını öğrendi. Şu anda ribociclib adı verilen hedefe yönelik bir kanser ilacı ve hormon tedavisi alıyor ve her üç ayda bir taramadan geçiyor. “Bazı kadınların tedaviyi bitirip bittiğini kutladığını gördüm ve bu beni her zaman endişelendiriyor, çünkü geri gelmeyeceğini asla varsayamazsınız . Bu nedenle, önlemenin yeni yollarını bulabilmemiz için araştırma yapılması çok önemli. Benim yaşadıklarımı kadınlar da yaşıyor” diyor hasta. “İşten ayrıldığım için hayatım çok farklı ama hâlâ olumluyum. Her şeye daha çok değer veriyorum ve daha iyi bir insan olduğumu düşünüyorum” diye ekliyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir