Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Kabuklu Meyve ve Sebzeler Nasıl Tüketilmeli?

Elma, armut, domates ve kabak gibi meyve-sebzelerin kabukları hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi insanlar soyarak tüketmeyi tercih ederken, kimileri ise kabuklarıyla birlikte yıkayıp yemeyi savunmaktadır. Peki, gerçekten kabuklarda neler bulunmaktadır?

Fransız merkezli E = M6 televizyon ekibi, SupBiotech mikrobiyoloğu Paul-Étienne Fontaine ile yaptığı laboratuvar analizinde, kabuklarda doğal bakteri ve maya türlerinin yanı sıra potansiyel olarak zararlı E. coli bakterisine de rastladı.

E. coli Bağırsak Sorunlarına Neden Olabilir

Fontaine, “E. coli çevremizde yaygın olarak bulunur ve gastroenterit gibi rahatsızlıklara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Bakterilerin meyve ve sebze kabuklarına bulaşma yolları çeşitlidir. Toprak, ortam havası, hasat ve taşıma süreçlerindeki elleçleme ile tüketici teması, mikrobiyal yayılımın en sık görülen nedenleri arasındadır. Fontaine, “Tamamen bakteri arındırılmış bir ürün bulmak neredeyse imkânsız” diyor.

Ayrıca kabuklar, A vitamini, C vitamini, potasyum ve flavonoidler gibi besin öğeleri bakımından iç kısımdan daha zengin olabilir. Uzmanlar, kabukta bulunan bu faydaları kaybetmemek için meyve ve sebzeleri soymanın yerine iyice yıkamanın daha iyi olacağını önermektedir.

En etkili temizliğin sadece su ve yumuşak bir fırça kullanarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Fontaine, “Sebze yıkama deterjanı, sirke veya karbonat kullanımına gerek yok; mekanik temizlik mikropları büyük ölçüde uzaklaştırır” tavsiyesinde bulunmuştur.

Böylece zararlı mikroorganizmalardan korunmak ve kabukların besin değerlerini kaybetmemek mümkün olacaktır.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Uzmanı uyardı: Astım kadınları daha çok etkiliyor

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

TTB’den Umut Hakkı Açıklaması

TTB’den Umut Hakkı açıklaması geldi. Türk Tabipler Birliği, Umut Hakkı bildirisi ile ilgili bir kararları olmadığını açıkladı. 

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddialarının bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı. İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş kapsamlı araştırma, aşı olanlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.