Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Sağlıklı Uyku ve Yaşam Kalitesi

Beyin ve Uyku Uzmanı Ahmet Mecit, yaptığı açıklamada uyku döngülerini ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. Adenozin birikimi ve melatonin hormonunun uykuya geçişte kritik bir rol oynadığını belirten Mecit, modern yaşamın stresi, ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıkların uyku kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Kaliteli uykunun sadece yorgunluğu gidermekle kalmayıp uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Mecit, uyku sürecinde hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemlerinin düzenleyici etkilerini bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Her 90 dakikada bir döngü halinde ilerleyen sağlıklı uyku evrelerinin derin uyku ve REM uykusu şeklinde ilerlediğini açıklayan Mecit, bu evrelerin önemine değindi. Yetersiz uyku veya uyku bozukluklarının fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Kaliteli Uyku için Doğru Yaşam Alışkanlıkları

Mecit, sağlıklı uyku için hastalıkların tedavisinin yanı sıra doğru yaşam alışkanlıklarının da önemli olduğunu vurguladı. Uyku hijyeni olarak adlandırılan yaklaşımların yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu belirten Mecit, düzenli fiziksel aktivite yapmak, ekran kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve uyku öncesi gevşeme egzersizleri yapmanın uyku kalitesini iyileştirebileceğini söyledi.

İnsomnia, uyku apnesi ve sirkadiyen ritim bozuklukları gibi yaygın uyku sorunlarına da değinen Mecit, iyi bir uyku düzeninin genel sağlık, bağışıklık sistemi ve zihinsel güç üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti. Uyku kalitesinin sağlığın en etkili reçetesi olduğunu vurguladı.

Related Posts

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar.