Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

OMÜ Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin: Unutkanlık Hafife Alınmamalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, unutkanlığın hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes ufak tefek şeyler unutuyor. Bu günlük yaşamımızı olumsuz etkilemiyor. Ama etkilemeye başladığı zaman veya yakın çevremiz de bizim unutkanlığımızdan haberdarsa onlar da bunu gözlüyorsa muhakkak ertelenmeden hekime gidilmeli” dedi.

Şahin, uzun yıllar demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, belirli bir yaşın üzerinde unutkanlığın normalleşmesine izin verilmemesi gerektiğini ve bunun toplumda hala varlığını koruduğunu dile getirdi. Alzheimer hastalarının ilaç uyumsuzluğuna dikkat çeken Şahin, ilaçların ömür boyu kullanılması gerektiğini vurgulayarak, hastaların ilaç kullanımını düzenli bir şekilde sürdürmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda son yıllarda geliştirilen ilaçlar hakkında da bilgi veren Şahin, tedavi sürecinde devam eden çalışmaların önemine değindi. Aktif bir yaşamın hem beyin hem de kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirten Şahin, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin Alzheimer hastalığından korunmada etkili olduğunu söyledi.

Genetik faktörlerin Alzheimer hastalığı riskini artırdığını belirten Şahin, her unutkanlığın önemsendiği ve ciddiye alınması gerektiği üzerinde durarak, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda riskin arttığını ifade etti. Kronik uykusuzluk, kötü beslenme ve zararlı alışkanlıkların demansı doğrudan yapmasa da riski artırabileceğini belirtti.

Unutkanlık konusunda yaşanan sorunlar karşısında hekime başvurmanın ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, her unutkanlığın ciddiye alınması gerektiğini ve erken tedavi ile hastalığın etkilerinin hafifletilebileceğini sözlerine ekledi.

Aktif bir yaşam sürmek beyin ve kalp sağlığı açısından önemlidir

Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, Alzheimer hastalığından korunmak için önerilerde bulunarak, sağlıklı beslenme, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin beyin sağlığına olan olumlu etkilerine dikkat çekti. Omega 3, ginkgo biloba gibi supplementlerin ise etkili olmadığını belirtti.

“Ailede Alzheimer hastası bulunması riski artırır”

Her unutkanlığın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda kişinin riskinin arttığını, genetik faktörlerin rol oynadığını sözlerine ekledi.

Unutkanlığın günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığı durumda hekime başvurulması gerektiğini belirten Şahin, hafife alınan unutkanlığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar.