Sendikadan ‘erteleme’ kararına tepki: Grevlerimiz sürecek!

Sendika taleplerine MESS’ten yetersiz yanıt!

Birleşik Metal-İş Sendikası, grev kararının 60 gün süreyle ertelenmesine tepki gösterdi. Sendika Genel Başkanı Özkan Atar, yapılan kararların Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti ve işçilerin hak arayışının engellendiğini ifade etti.

Atar, üyelerin düşük maaşlarla çalıştığını ve sürekli reel ücret kaybı yaşadığını vurgulayarak, %125 oranında ücret zammı talep ettiklerini ancak MESS’in %40 zam teklif ettiğini söyledi. Bu durumun, metal işçilerinin açlık sınırının altında yaşamalarına sebep olduğu için anlaşma sağlanamadığını ve grev kararı alındığını aktardı.

Atar, GridSolutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarında grev yapıldığını ve yakın zamanda Balıkesir Gönen’deki Arıtaş Kriyojenik fabrikasında ve Kocaeli/Çayırova’daki Green Transfo fabrikasında greve başlanacağını duyurdu.

Genel Başkan Atar, “Bugün itibariyle 7 fabrikada 1600 civarında üyemiz grevde. Önümüzdeki günlerde 2 fabrikada daha 400 üyemiz greve başlayacak. Böylece 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada yaklaşık 2 bin üyemiz grevde olacak” şeklinde konuştu.

Karara tepki: Yasaklama, erteleme değil!

Metal işçilerinin grevlerinin “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesine karşı çıkan Atar, yapılanın bir erteleme değil yasaklama olduğunu belirtti. “Ertelme, grevlerin ileri bir tarihte yapılması anlamına gelir. Ancak burada yapılan, ‘yasaklama’dır. Çünkü daha sonra grev yapılması söz konusu değildir” dedi.

Atar, “Grev yasaklanan işyerleri trafo üretiyor ve ürettiklerini ihraç ediyor. Dolayısıyla, bu fabrikaların yurt içine yönelik üretimleri yok ve bu nedenle milli güvenliğin bozulması söz konusu değil” şeklinde konuştu.

MESS üyesi olmayan fabrikadaki eyleme yasak yok

GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarındaki grevler, “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Ancak MESS üyesi olmayan Green Transfo fabrikasındaki grev yasak kapsamına alınmadı.

Atar, bu durumu çifte standart olarak değerlendirerek, yasağın “adrese teslim” olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Aynı işi yapan bir fabrikada grev milli güvenliği bozar ama diğerinde bozmazsa nasıl açıklanacak? Bu durum, grev yasağının hukuksuzluğunu özetler. Yasaklanan işletmelerin hepsi MESS üyesidir. Sadece MESS üyesi işletmelerdeki grevler yasaklanmıştır.”

Metal işçileri kararlı

Geçmişte alınan grev erteleme kararlarını hatırlatan Atar, işçilerin haklarını savunacaklarını ve grevlerini sürdüreceklerini belirtti. Atar, “Grevlerimiz, üyelerimizin kabul edeceği adil bir toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edecek. İktidarın görevi, özgür toplu sözleşme hakkını engellemek değil, işçilerin taleplerini yerine getirmektir” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir