Turizmde personel krizi!

Turizm Sektöründe İş Gücü Açığı Krizi Devam Ediyor

Yaz sezonuna artan beklentilerle giren turizm sektörü, ekonomik sıkıntılar ve personel yetersizliği nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Türkiye genelindeki sahil kasabaları ve tatil beldelerinde faaliyet gösteren sezonluk işletmeler, ciddi bir iş gücü açığı yaşarken, fiyatların yükselmesi hem müşteri memnuniyetini düşürüyor hem de sektördeki itibar kaybını artırıyor.

Maliyetler Arttı, Kalifiye Personel Bulunamıyor

Restoran ve otel işletmeleri, yüksek enflasyonun etkisiyle enerji, kira, hammadde ve işçilik maliyetlerinde büyük artışlar yaşarken; kalifiye çalışan bulmakta da zorlanıyor. Pandemi sonrası farklı sektörlere yönelen genç iş gücünün geri dönmemesi ve artan ücret talepleri, sezonluk işletmeleri çaresiz bırakıyor. Barınma olanaklarının sınırlı olması da, özellikle kıyı bölgelerinde istihdam krizini derinleştiriyor.

“Fahiş Fiyat” Tepkileri ve İtibar Kaybı Endişesi

Yaz döneminde birkaç ay süren faaliyetle yıllık gelirini elde etmeye çalışan işletmeler, gelen turist sayısına göre önceden stok yapıyor ve maliyetleri sezona yayıyor. Ancak menülerdeki hızlı fiyat artışları, müşteri şikayetlerini artırdı. İşletmeler, “fahiş fiyat” suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktan endişe ediyor ve bu durum destinasyonların imajını da olumsuz etkiliyor.

Rekabet Gücü Zayıflıyor, Turist Komşu Ülkelere Kayıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son verilerine göre, Mayıs 2025’te Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık %1,8 azaldı. Aynı dönemde turizm gelirlerinin %12 civarında gerilediği tahmin ediliyor. Öte yandan, Yunanistan gibi rakip ülkeler hem turist sayısında hem gelirde artış kaydederken, Türkiye pazar payı kaybediyor. Özellikle Rus turistlerin Türkiye’ye ilgisinde %30’a varan düşüş dikkat çekiyor.

Gastronomi Turizmi Tehlikede

İTO Yiyecek-İçecek Komitesi Başkanı Ebru Koralı, Haber Global’den Sibel Gülersöyler’e yaptığı açıklamada sezonluk işletmelerin yerli ve yabancı turistlerle ilk temas noktası olduğunu vurgularken, bu işletmelerin zorluklarının sıkça göz ardı edildiğini belirtti. Koralı, “Bu işletmelerin ayakta kalması yalnızca turizm için değil, yerel ekonomi ve gastronomi markalaşması açısından da stratejik öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Turizm Bakanı’ndan Uyarı: “Gelir Düşüyor, Orta Sınıf Tatil Yapamıyor”

Turizm Bakanı Bahattin Yücel ise Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk 10’da yer aldığını hatırlatarak sektörün haksız eleştirilerle yıpratılmaması gerektiğini söyledi. Yücel, gelir kaybında iç talepteki düşüşe, Kartalkaya’daki yangına, güvenlik endişelerine ve Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına yönelik uyarılarına dikkat çekti. “Orta gelir grubundaki vatandaş artık tatile çıkmakta zorlanıyor, bunun sonucunda iç pazarda ciddi daralma yaşanıyor” diye konuştu.

Related Posts

İş dünyasından “Terörsüz Türkiye” açıklaması

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Terör örgütü PKK’nın silah teslim sürecinin ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü tarihi mesajlarını, iş dünyası olarak Türkiye’nin geleceği için dönüm noktası görüyoruz. Yeni dönemde Musul ve Kerkük’ten İstanbul’a, Şam’dan Ankara’ya, Halep’ten İzmir’e oluşturulan güçlü bağlar hem Türkiye hem bölge ekonomisine yüz milyarlarca dolarlık üretim ve yatırım gücü katacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Nefes Kredisi başvurularının yoğunluktan kapandığı iddia edildi: TOBB açıklama yaptı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son günlerde kamuoyunda gündem olan Nefes Kredisi başvurularının kapatıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. TOBB, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada başvuruların toplam kredi limiti bitene kadar devam edeceğini duyurdu.

Madencilik 48 köyü haritadan silecek

Muğla çevre örgütleri, maden teklifi için vekillere dilekçe yazdı. Yaşanacakları tek tek sıraladı. “Zeytinlikler bitecek, 48 köy yok olacak, 33 bin kişi göç edecek” diye haykırdı.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Her yerimiz 200 TL oldu

Enflasyonun hız kesmesine rağmen, 10 yıl öncesine kıyasla alım gücü sert darbe aldı. Küçük kupürlü banknotlar piyasadan silinirken, en büyük değerli kağıt olan 200 TL bile artık tek başına bir alışveriş sepetini doldurmaya yetmiyor.