Türkiye’de Akciğer Kanseri Ölüm Sayısı Yılda 40 Bin

Akciğer Kanseri: Yılda 40 Bin Kişinin Hayatını Kaybettiği Büyük Tehlike

Türkiye’de her yıl 40 bin kişi, akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dr. Murat Kıyrık, “Covid-19 salgını nedeniyle 3 yılda 100 bin can kaybettik, ancak akciğer kanseri her yıl 40 bin can almaya devam ediyor” dedi.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarından yapay zeka destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konu ele alındı. Dr. Kıyrık, Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin ciddiyetine dikkat çekerek, her yıl 40 bin insanın bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.

Akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Kıyrık, hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra, bazı mesleki maruziyetlerin de risk oluşturduğunu belirterek, sigara haricinde elektronik sigara, nargile, pro ve pipo gibi tütün ürünlerinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğünü ifade eden Dr. Kıyrık, 20 yıl boyunca sigara içmiş kişilerin bu yaş aralığında tarama yaptırmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca ailesinde kanser geçmişi bulunanların daha büyük risk altında olduğunu belirterek, taramanın bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sigaraya başlama yaşının düşmesiyle ilgili endişelerini paylaşan Dr. Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını ve bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti. Ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, babasında akciğer kanseri olanların oğullarının da aynı hastalığa yakalanabileceğini ve bu durumun oldukça üzücü olduğunu ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.