Yargıtay, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla yargılanıp hapis cezasına çarptırılan ilk gazeteci olan Sinan Aygül hakkında verilen 10 aylık hapis cezasını bozdu.
Artı Gerçek’in haberine göre, Aygül’ün ceza almasına gerekçe yapılan suçun yasal unsurlarının oluşmadığına ve beraat kararı verilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay 8. Ceza Dairesinin bu kararı, Ekim 2022’de Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen 217/A madde hakkında verilen ilk bozma kararı özelliği taşıyor.
10 AY HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ
Aygül, 14 Aralık 2022’de çocuğa dair cinsel saldırı iddiasına dair sosyal medya paylaşımları ile tutuklandı, avukatlarının itirazı üzerine 22 Aralık 2022’de tahliye edildi. Tatvan Asliye Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2023’te Aygül’e 10 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Aygül ve avukatların karar hakkında yaptığı Van Bölge Adliye Mahkemesine yaptığı istinaf başvurusu ise 26 Mayıs 2023’te reddedildi. Aygül’ün savunmanlığını üstlenen MLSA Hukuk Birimi avukatları ile Aygül’ün avukatı, istinaf mahkemesinin kararını temyiz etti.
KARAR BOZULDU
Temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, ‘Sansür Yasası’ olarak adlandırılan ve Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A maddesinde düzenlenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu nedeniyle açılan davalarda emsal olabilecek bir karara imza attı. Yargıtay, Van Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin Aygül hakkında verdiği hükmü oy birliğiyle bozulmasına karar verdi. Kararda, TCK 217/A maddesine ilişkin TBMM’ye sunulan kanun teklifinin gerekçesine yer verildi.
‘BİR GAZETECİ OLARAK HABER VERME HAKKI KULLANDI’
Yargıtay kararın devamında şu değerlendirmeyi yaptı:
“Somut olay değerlendirildiğinde, sanığın suç tarihinde saat 22.24 sıralarında yanıltıcı bilgiyi sosyal medya hesabından paylaştığı, yetkili kişiler ile yaptığı görüşmelerden sonra aldığı bilginin eksik ya da yanlış olabileceğini belirterek düzeltme mesajlarını attığı, paylaşımını tamamen kaldırdığı, teyit etmeden konuyu paylaştığı için kamuoyundan özür dilediği, buna göre sanığın paylaşımının gerçeğe aykırı olduğunu öğrenir öğrenmez paylaşımını kaldırmasına ve düzeltme mesajları atmasına yönelik eylemleri ve kullandığı ifadeler bir bütün olarak dikkate alındığında, sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle hareket etmediği, bir gazeteci olarak haber verme hakkını kullandığı ve suç işleme kastı ile hareket etmediği anlaşıldığından, sanığın eyleminin 5237 sayılı Kanun’un 217/A maddesinde düzenlenen halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunun unsurlarını oluşturmayacağı gözetilmeden beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi nedeniyle, kurulan hüküm isabetli bulunmamıştır.”
‘SANSÜR YASASI’ SORUŞTURMALARI
MLSA ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) verileri, 20 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğü giren Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A maddesinin gazetecilere karşı yoğun olarak kullanıldığını ortaya koyuyor. Yasa yürürlüğü girdiği tarihten bu yana geçen 18 aylık sürede, haber, yorum veya yazıları nedeniyle 41 gazeteci hakkında 47 soruşturma açıldı. Bu suçlama nedeniyle 10 gazeteci gözaltına alındı,4 gazeteci tutuklandı. 15 gazeteci hakkında ise dava açıldı. 13 gazeteci hakkında takipsizlik kararı verilirken, 18 Gazeteci hakkında bu suçlama nedeniyle açılan soruşturmalar devam ediyor.
(HABER MERKEZİ)